lørdag den 27. oktober 2012

Efterår

ELSKER efterårets farver. Rød, gul, grøn, brun i en stor skøn sammenblanding. Fuglene der stadig kvidrer lidt, det er okay at sidde og drikke varm kakao og se en god film på sofaen med dynen, men det er ikke så koldt at man skal pakkes ind i al tøjet inden man så meget som overvejer at bevæge sig udenfor.
Og hvad hører også efteråret til? Æbler!! Og med et par forældre der har 3 store æbletræer i haven, men ikke rigtig selv gider lave noget med dem mere, hvad er så mere nærliggende end at tage tullepigen under armen (eller vel nærmere bag på cyklen) og bevæge sig de 900 meter der er hjem til mormor og morfar, og samle æbler op.

Indtil videre er det blevet til små 15 kg æbler. Og der er lidt flere tilbage endnu, må hellere derhjem imorgen, inden frosten sætter ind.

Men æblerne skal jo også bruges til noget. Så ind på nettet med mig (hvad gjorde man dog før man havde google?) Og der er jo tonsvis af lækre opskrifter derude. Har printet en bunke ud, men har kun prøvet de 3 af, dog har vi stadig 7-8kg æbler liggende i en kasse i kælderen.

Det er blevet til æblesmør, æblegele og æble chutney med chili og ingefær

Opskriften på æblesmør er her under, æblegele og chutney kommer i et andet indlæg.

Selvom navnet antyder det, æblesmør, så har det intet med smør at gøre, andet end at det kan smøres på brød. Det smager fantastisk, og selv de konsistens-forskrækkede små (og store) kan bare spise løs, uden at skulle sortere klumper fra først. Den er nemlig helt blød og jævn.
  • Ca 10 store æbler skæres i både og kærnehuset fjernes
  • 2 dl vand
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk friskrevet ingefær
  • evt lidt stødt nellike, men det kom jeg nu ikke i.
Det hele kommes i en gryde, og bringes i kog ved middel varme. Når det er kogt godt ud, tager ca ½ time, får det lige en tur med stavblenderen, smag til her om det mangler lidt sukker, kanel eller ingefær.
Og så kommer ens vente-gen i brug. Æblesmøret skal nu koge til det nærmest karameliserer. Det skal blive mørkt, brunt og tykt. Det kan snildt tage 2-3 timer. Og i den tid skal der røres i det ca hver ½ time.
Så kommes det på glas der er kogt af og skyllet med atamon.

Æblesmør kan bruges til stort set alt... I kager, på kager, til pandekager, på is, som topping på yoghurten, til æbleskiverne vi snart skal til at smovse i. Der er mange muligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar